Een ieder heeft eiwitten in het lichaam. Maar een tekort ervan kan voor gezondheidsproblemen zorgen. Met enkele tips en ideeën kun je bijhouden hoe je de juiste hoeveelheid eiwitten naar binnen kunt krijgen.

Tips
1. Begin elke dag met een proteïnerijk ontbijt. Denk aan een kom havermout met een ei erbij, of een shake met groene groenten en proteïne poeder.

2. Vervang regelmatig je maaltijden met proteïnerijke snacks. Denk aan noten, een ei, magere yoghurt of een kom soep.

3. Kies voor eiwitrijke voedingsmiddelen wanneer je koolhydraten eet. Denk aan volkoren pasta met kip of een salade met tonijn.

4. Voeg eiwitrijke ingrediënten toe aan je kookgerechten. Denk aan bonen, kikkererwten, tofu, tempé of peulvruchten.

5. Probeer eiwitrijke snacks tussen je maaltijden door te eten. Denk aan noten, zuivelproducten, hardgekookte eieren of een eiwit shake.

6. Kies voor magere of eiwitrijke snacks als je iets zoets wilt. Denk aan magere yoghurt, proteïne repen of een shake met whey proteïne poeder.

7. Probeer elke dag voldoende eiwitten te eten, zoals 1-2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht.

8. Kies voor gevarieerde eiwitbronnen. Denk aan vlees, vis, eieren, peulvruchten, noten, zuivelproducten en eiwitpoeders.

9. Vermijd het eten van te veel verzadigd vet. Kies voor magere eiwitbronnen zoals mager vlees, vis, eieren, peulvruchten en noten.

10. Vervang vaker vlees door plantaardige eiwitbronnen zoals peulvruchten, noten, zaden, tofu, tempé of quinoa.

Ideeën

1. Proteïne helpt bij het repareren en bouwen van spieren. Het helpt je spieren groter en sterker te maken, waardoor je meer kracht en uithoudingsvermogen krijgt.

2. Proteïne is een belangrijk bestanddeel van elke cel in je lichaam. Het is de bouwsteen van je spieren, botten, huid en haar.

3. Proteïne helpt bij het reguleren van het metabolisme, wat het proces is waarbij je voedsel wordt omgezet in energie.

4. Proteïne helpt bij het handhaven van een gezond gewicht. Het maakt je langer vol, waardoor je minder snel last hebt van hongergevoel en je minder calorieën kunt eten.

5. Proteïne is essentieel voor de gezondheid van je organen. Het helpt bij het produceren van enzymen en hormonen die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren.

Tips om proteïne in het lichaam te krijgen van een sporter

1. Verhoog de inname van eiwitrijke voedingsmiddelen zoals vlees, zuivel, noten, bonen en peulvruchten.

2. Neem een eiwitsupplement zoals whey-eiwit, caseïne-eiwit of veggie-eiwit.

3. Probeer tegelijkertijd koolhydraten en eiwitten te consumeren bij elke maaltijd. 5. Vermijd te veel koolhydraten als je op een lage koolhydraatdieet bent. 6. Eet kleine maaltijden of snacks die rijk zijn aan eiwitten gedurende de dag.